Metin2 Ansiklopedisi X - Sarhoşun Öyküsü

• Betrunkener_B%C3%BCrger.png

Metin2 ansiklopedisinin onuncu konusuna hoş geldiniz, bu bölümde oyunun en merak edilen NPC/Y2K karakterlerinden birisi olan Sarhoşun oyundaki geçmişine gidip, aslında ne için kullanıldığına bakacağız ve oyunun mazisine de ufak bir yolculuk yapacağız. İnternette çeşitli yerlerde, Sarhoşun öyküsü adıyla paylaşılan şeyleri gördüm, oldukça yaratıcı öyküler yazılmış ama bunların tamamı fan made diyebileceğimiz, oyunun asıl kullanım amacıyla veya öyküsüyle bağlantısı olmayan içerikler, ben bu konuda tamamen oyunun içinde neden ve nasıl kullanıldığını anlatacağım. Lore seven ve benden sürekli oyunun arka plan öyküleri ile alakalı bir konu isteyen dostlara sevgilerimle, bu konu sizin için, başlayalım.

Öncelikle Sarhoş ne zamandan beri oyunda ekli sorusuna bir cevap verelim;

Oyunun 2006 yılında sızdırılan görev dosyalarına bir bakış attığımızda aslında Sarhoş NPC/Y2K'nin oyuna 2006 yılında çoktan eklenmiş olduğunu görüyoruz, köyde kafasına göre elinde şarabı ve sopasıyla sağa sola giden bu abimiz, Metin2 resmi olarak Türkiye pazarına gelmeden önce de oyunda ekliydi, fakat kullanılmıyordu, kullanılacağı dönem için bir kaç sene daha beklememiz ve tarihleri 2010'ların başına sarmamız gerekecek..

Sarhoş tamamen görsel, işlevsiz bir NPC/Y2K mi yoksa bir eklenme motivasyonu var mıydı ?

İlk eklendiği yıllarda sadece köyde dolaşan, herhangi bir görev katkısı olmayan öylesine bir karakter olduğunu söyleyebiliriz, o dönemde GM'ler bu NPC/Y2K kullanarak bazı etkinlikleri açıp kapatabiliyordu, bunun dışında oyuncularla etkileşimi sıfırdı yani oyunun görevlerine hiçbir katkısı bulunmuyordu fakat bu durum 2010'lu yılların başında oyun yapımcısı Ymir'in kendi yönettiği Metin2 Kore sunucusuna özel olarak hazırladığı "Labor Day" yani bizim bildiğimiz ismiyle "1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı" etkinliği ile son bulacaktı..

Metin2'nin yapımcısı Ymir'in Sarhoş için yazdığı o öykü ve şaşırtan sonu;

BAŞLAMADAN NOT: Burada oyunun anlattığı öyküyü size anlatırken biraz süsleyerek sanki bir romanın herhangi bir sayfasından okuyormuş gibi hissetmenizi sağlayacağım, dümdüz yazılan sohbet textlerini alt alta yazmak hem okunaklı değil hem de sizi sıkar, bunun yerine öykünün temasını ve anlatısını koruyarak, doğru da bir çeviriyle beraber hafif hikayeleştirerek aktaracağım ki keyifle okuyabilin, başlayalım.

Saklı Kimlik: Emeğin Değeri ve Perişan Haldeki Yaşlı Adam

Baharın gelişiyle köydeki yeşillik koyulaşmış, doğa uyanmıştı. Köy meydanında ise işler her zamanki gibiydi ancak bu sıradan gürültünün arasında, genellikle elinde şarap şişesiyle sağa sola yalpalayan, üstü başı perişan o yaşlı adam (Sarhoş), bugün farklı bir şeyler mırıldanıyordu.

Eski bir savaşçı olan Jeff (madem ben anlatıyorum başrole kendimi koyabilirim diye düşündüm ^^), onun yanından geçerken perişan haldeki yaşlı adamın gökyüzüne bakıp iç geçirdiğini duydu;

"Yeşilliğin koyulaştığı bu mevsim, tam da çalışkanlık mevsimidir.."

Jeff duraksadı. Köyün sarhoşu olarak bilinen bu adamdan çalışkanlık kelimesini duymak garipti, dayanamayıp lafa girdi;

"Böyle şeyler söylemek bana düşmez ama... Çalışkanlıktan bahsedecek en son kişi, bir dilenci gibi görünen siz değil misiniz ?"

Yaşlı adamın gözlerindeki sarhoşluk bir anlığına silindi, yerini keskin bir bakış aldı;

"Hahaha. Dilenci mi? Kılık kıyafetim eski diye beni hemen yargılaman hiç hoş değil evlat, benim sadece süslü kıyafetlerde ve leziz yemeklerde gözüm yok. Ben çalışıp kazandığımı yer, sonra da uyurum. Kendi emeğiyle yaşayan birine dilenci denir mi hiç ?"

Jeff söylediğinden utandı, dış görünüşe aldanıp yaşlı bir adamı kırmıştı;

"Haklısınız, büyük bir kabalık ettim, özür dilerim. Bu hatamı telafi etmek için size yardım etmek isterim."

Perişan görünümlü adam Jeff'e baktı;

"Aslında tam da yardıma ihtiyacım olan bir zamandı ama önce senin yeteneklerini bir görmem lazım. Git ve bana 20 tane Yabani Köpek avla."

Jeff şaşırdı. Köpek avlamak mı? Bu kadar basit bir işi neden istiyordu? Yine de söz vermişti bir kere. Pekala diyerek yola koyuldu..

İlk Sınav: Gençliğin Hatırası

Jeff kısa sürede 20 yabani köpeği avlayıp geri döndü. Yaşlı adam onu görünce gülümsedi;

"Aferin genç adam, bana kendi gençliğimi hatırlattın. Ben de zamanında çok çalışkan biriydim..."

Jeff içinden, "Bu adamın sözlerinde tekin olmayan bir şeyler var ama..." diye geçirdi.

Yaşlı adam, Jeff'in yüzündeki aşağılama ifadesini fark etmişti;

"Yüzün pek gülmüyor. Sanırım test çok kolay geldi? O zaman çıtayı biraz yükseltelim. Yabani Domuzları avlayabilir misin? Hem de 30 tane!"

Jeff yaşlı adamın suratına senin derdin ne der gibi baktı ama artık geri dönemezdi. Onurunu kurtarmak için kabul etti ve yaban domuzlarının peşine düştü.

İkinci Sınav: Sabrın Sınırı

Domuz avı bittiğinde Jeff yavaşça geri döndü. Yaşlı adam, "Hmm, beklediğimden yavaşsın," diye söylendi;

"Yeteneklerin sandığım kadar parlak değilmiş.. Ama sana son bir şans vereceğim. Kendini kanıtlamak istiyorsan bana 50 tane Ayı avla gel! Bu kez çabuk ol!"

Jeff sinirlenmeye başlamıştı. Bu sarhoş adam gittikçe daha fazlasını istemeye başlıyordu. "Yeteneklerimi küçümsüyor!" diye hırslandı ve ayıların arasına daldı. 50 ayıyı devirdiğinde kendi kendine, "Artık bu adamın derdi neyse öğreneceğim.." dedi.

Üçüncü Sınav: Adalet Arayışı

Jeff, 50 ayıyı devirip döndüğünde yaşlı adamın tavrı tamamen değişmişti. Artık karşısında sarhoş bir ihtiyar değil, bir savaşçı edasıyla konuşan ciddi biri vardı;

"Güzel, çok güzel. Hakkındaki söylentiler doğruymuş," dedi yaşlı adam;

"Domuz avındaki yavaşlığını unutuyorum. Şimdi asıl meseleye gelelim.. Köyün etrafını saran o haydutlardan, Beyaz Yeminliler'den bahsetmek istiyorum. Onları temizlemeni istiyorum!"

Jeff yine dayanamayıp (bende hiç akıllanmıyorum, sus artık :D) alaycı bir tavırla sordu: "Ne o? Yoksa şarap şişeni falan mı kırdılar?"

Yaşlı adam kahkaha attı ama gözlerindeki ciddiyet belliydi;

"Hahaha! Bir erkek, böyle basit bir şey için intikam peşine düşer mi? Benimkisi şahsi bir mesele değil. Ben dünyayı karıştıran, huzuru bozanlara karşıyım. Git ve o Beyaz Yeminli haydutlardan 100 tanesini hakla!"

Jeff, bu perişan haldeki adamın içindeki cevheri fark etmişti; "Görünüşü perişan olsa da yüreği sağlam," diye düşündü ve görevi kabul etti.

Son Sınav ve Sürpriz Son

Jeff, Beyaz Yeminlileri kılıçtan geçirdi. Tam bittiğini düşünürken, yaşlı adam onu Siyah Rüzgar çetesi için de göreve yolladı. 100 Beyaz Yeminli, ardından 100 Siyah Rüzgar askeri... Köy temizlenmiş, yollar güvenli hale gelmişti. Görevi tamamlayan Jeff, yorgun argın köye, o yaşlı adamın yanına döndü;

"İstediğin herkesi temizledim. Artık bu gizemli tavrını bir kenara bırakacak mısın?" dedi meraklı bir şekilde.

Yaşlı adam doğruldu. Üstündeki o pespaye hali bir kenara bıraktı;

"Hahaha. Muazzamsınız," dedi saygıyla. Ve sonra büyük bombayı patlattı; (Marvel gel de plot twist gör)

"Gerçeği söylemek gerekirse... Ben aslında Çalışma Bakanlığına bağlı çalışan bir yetkiliyim. Şuan gizli bir görevdeyim. Köylerde kimliğimi gizleyerek dolaşıyor, senin gibi sessizce ve azimle çalışan kişileri tespit edip ödüllendiriyorum."

Jeff donup kalmıştı. Karşısındaki sarhoş, perişan görünümlü bu adam aslında devletin gizli bir denetçisiydi!

Yaşlı adam devam etti;

"Lütfen bu sırrı aramızda tut. Mayıs ayının ve emeğin karşılığı olan ödülünün tadını çıkar!"

Ardından elini cebine attı ve parlayan bir madalya çıkardı;

"Bu bir Çalışkanlık Madalyası. Bunu Çalışma Bakanlığı adına, gösterdiğin bu üstün çaba ve sabır için sana veriyorum. Bunu taktığın sürece (4 saat boyunca) tecrübene tecrübe katacaksın. Ama unutma, bir kez taktın mı çıkaramazsın."

Jeff madalyayı aldı ve görevi tamamladı..

Başlangıçta sarhoş bir dilenci sandığı bu adam aslında emeğin, sabrın ve ön yargısız olmanın dersini vermişti. Köy meydanındaki o perişan adam, yine eski yerine çöktü ve gelen geçene sarhoş taklidi yapmaya devam etti. Jeff ise göğsünde madalyasıyla, emeğin en yüce değer olduğunu bilerek yoluna devam etti ve son..

Kaynakça; Internet Archive (WayBack Machine), Metin2-FR Wiki(Madalya eşyasının sayfası), Ymir Entertainment/WebZen.

Son Sözler

İşte böyle Metin2 severler, oyuncuların görev vermediği için işe yaramıyor sandığı oyun karakterlerinden birinin ilginç öyküsünü ve geliştirici ekibin bu karakter ile vermek istediği; dış görünüş sadece bir ön yargıdır, emek vermek ödül almanın en iyi yoludur mesajını artık biliyorsunuz, bu son ansiklopedi konumuz olur mu bilmiyorum ama eğer olursa diye bir iki kelam edeyim. Bu seriyi başlangıçtan sonuna kadar takip edip bana güzel dileklerde bulunan herkese çok teşekkürler, neredeyse 75 binden fazla kez incelemeniz ve oyunun detaylarının daha büyük bir kitle tarafından öğrenilmesi en büyük motivasyonum oldu, tekrar görüşünceye dek, sevgiyle kalın.. :)

Saygılar, Jeff.

• Luck

Approved the thread.
  • Vayy bee, ben aşk acısı çeken sarhoş hikayesine sorgulamadan inanmıştım oysa… 😅

Keşke birileri çıkıp şu güzel bilgilerini yapay zekayla vs kısa film tadında uyarlasa, seyir zevki yüksek olurdu ve güzel bir anı olurdu… veya keşke vaktim olsa… Umarım yaparlar diyeyim.🙏

Herhangi bir NPC’nin kolundaki dövmenin anlamını bile bilen Jeff Hocama saygılarımla… 🫡

• Çok güzel olmuş resmen gözlerimde canlandı herşey bir savaşçı karakteri ile sarhoş şeklinde düşündüm çok güzel oldu inşallah yeni gelecek olan etkinliklerden biriside sarhoş ile tıklayıp alırız adamı heryerde ararız 🤣🤣

• daha çok savaşta eşini kaybetmiş bunun sonucunda kafayı yitirip gitmiş alkole bağlanmış olarak story yazılırdı sarhoşa bu da güzelmiş ama

İyi olduğun kadar da kötüsün. Mutlu olduğun kadar mutsuzsunda Herkesin iki tarafı vardır Lakin bir sanarsın İnsan olmak demek ölümle yaşam gibidir. Hem Ölü Hem Canlı

• Tam metin2 lik olmuş, eline emeğine sağ

7yr2av.png

Altın kural: Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran!

Server : Ezel
    Bayrak : Mavi
    Lonca : IExodia
    Karekter : Bedensel